Газобетонні блоки

Суперечки щодо доцільності використання в будівництві альтернативних цеглі будівельних матеріалів тривають постійно. У минулі роки завданням будівельних компаній було використання практичного і недорогого матеріалу для багатоповерхових будівель, тому газобетон навіть не розглядали як варіант. Нині все по-іншому: немає такої необхідності масово зводити житлові комплекси, більшість компаній є приватними або акціонерними, а це означає, що вони самостійно обирають будівельні матеріали. Тож не дивно, що попит на газобетонні блоки тільки зростає.

ПЕРЕВАГИ

Для швидкого зведення будівель і споруд більш зручного матеріалу, ніж газобетон, знайти практично неможливо.

  • Він габаритний, тож знадобиться менше трудовитрат і менше часу на кладку.
  • Має невелику вагу, що знижує навантаження на фундамент і полегшує зусилля робочих.
  • Вирізняється низькою водопроникністю, тож чудово захищатиме будинок від цвілі й вогкості.

Мінеральний склад блоків дає змогу запобігти розмноженню бактерій, грибків та інших шкідливих комах і мікроорганізмів. У вашому будинку ніколи не буде проблем зі здоров’ям, навіть в алергиків.

Завдяки комірчастій структурі блоки утримують накопичене тепло, дозволяючи тим самим заощадити на опаленні. За рахунок пор матеріал має чудові звукоізоляційні якості.

Багато майстрів називає газобетон матеріалом, який «дихає». Незважаючи на те, що це штучний камінь, він виробляється з натуральної сировини і забезпечує хороший повітрообмін у приміщенні, не викликає алергії і легко обробляється.

Можна купити газобетонні блоки різної форми: прямокутні, П-подібні, U-подібні, дугоподібні, армовані. У кожному конкретному випадку можна підібрати блоки максимально підходящої форми. Їх можна купувати в будь-якій кількості, тому достатньо буде лише правильно розрахувати обсяг.

Для кладки перегородок рекомендується використовувати газоблоки довжиною 20 см, товщиною 7,5 см. Для зведення зовнішніх стін краще брати блоки великих розмірів, це дозволить отримати найвищий відсоток стійкості й надійності.

Блоки з низькою міцністю (наприклад, d300) дуже тендітні, при неправильному використанні або при транспортуванні їх можна легко пошкодити. Фахівці наполягають на тому, щоб будь-які газобетонні блоки транспортувалися з додатковими заходами захисту та фіксації.

Через здатність стискатися газобетон не рекомендується для зведення багатоповерхових будівель. Одні джерела стверджують, що вони відмінно справляються з навантаженням п’ятиповерхового будинку, інші дають менш оптимістичні прогнози — будуємо до третього поверху.

Після завершення будівельних робіт зовнішні стіни необхідно облицьовувати, щоб запобігти накопиченню вологи всередині блоку і надати будівлі завершеного вигляду.

Замовляючи газобетонні блоки, беріть до уваги особливості майбутньої будівлі, зокрема призначення. Якщо ви плануєте обробку й утеплення віконних або дверних прорізів, зверніть увагу на блоки нестандартної форми, вони дозволять максимально якісно утеплити їх.